הורים ערים

איך לייצר ביטחון לילדים בתקופה של חוסר ביטחון

שבועיים וחצי עברו מאז ה-7 באוקטובר. כמבוגרים, רובנו נעים עדיין על הציר שבין ההלם ורגשות הזעם והעצב לבין תחושת הסולידריות והרצון לסייע איפה שנוכל. כהורים, יש לנו חזית נוספת להתמודד איתה. האמונה ביכולת שלנו לספק לילדינו חיי שגרה שמבוססים קודם כל על תחושת ביטחון – האמונה הזו נפגעה אנושות. ובתוך כל אלה אנחנו עושים ככל יכולתנו ומעבר לה כדי לאפשר להם לשמור על שגרת ילדות או התבגרות בריאה ככל שניתן במציאות הנוכחית.

יולי חרומצ'נקו, כתבת חינוך לשעבר ואשת חינוך בהווה עוסקת בשנים האחרונות בהקמת מרחבים בטוחים במזרח אירופה. הניסיון שלה לימד אותה שילדים בגיל הרך הם הפגיעים ביותר לגורמי טראומה, משום שהם תופסים את הסכנה בתור אירוע מתמשך. לכן, חשוב במיוחד עבורם, אבל גם לילדים בכל גיל, לייצר איים של ביטחון: מרחבים מוכרים, אנשים מוכרים, שגרת זמנים מוכרת. 

ארגון Early Starters International בו היא עובדת אומנם מתמקד בפעוטות וילדים קטנים בגילי גן מוקדמים, אך הם חשובים ונכונים לכל גיל, אנחנו מקווים שיוכלו לסייע לכולנו, ולו במעט:

> עוגנים בסדר היום: להמשיך ולקיים כל פעילות אהובה ומוכרת, ככל הניתן במסגרת המגבלות הקיימות.

> כיף והנאה במרחבים האישיים: העיסוק במושג של "בית" הוא מרכזי, בעיקר בגילים צעירים. קופסאות קרטון גדולות, בתים מפלסטיק, אוהלים, בניית זולות ו"מחנה" – כל מה שאפשר להתחבא בו וליצור לעצמם תחושת ביטחון במרחב הוא מצוין. 

> ביטוי עצמי: פעולות יצירה מאפשרות לילדות ולילדים לבטא רגשות, להתמודד עם טראומה ולהחזיר לעצמם תחושת שליטה.

> לתת לקושי לצוף מעל פני השטח: משחק ויצירה הן דרכים טובות ובריאות לעבד את המציאות. אם במשחק דמיון מופיעה מלחמה שבה מתים אנשים – חשוב לתת לזה מקום. 

> שפה של חיזוקים וחוזקות: להזכיר כישורים, תכונות ומיומנויות שיכולות לסייע בהתגברות על קשיים. אפשר וטוב להיעזר בדמויות אהובות בידיוניות. גיבורי וגיבורות על הם נכס של ממש ברגעים כאלה.

> לאפשר בחירה: בחירה מחזירה את תחושת השליטה. לכן, בכל פעולה אפשרית – למשל בחירת משחק או פעילות משותפת, כדאי להציע כמה אפשרויות ולתת לו או לה לבחור. 

> מגע: כל סוג של מגע מועדף שהמבוגרים האהובים עליו או עליה יכולים לספק: חיבוקים, דגדוגים, התעטפות בשמיכות, מים בטמפרטורה מתאימה. זה עושה פלאים גם עבורנו.

> להוציא מרץ: תנועה ומגע משחררים סטרס, ולכן כל פעילות גופנית בריאה לגוף אבל גם לנפש. כמה שיותר לרוץ, לקפוץ, לעשות ספורט, לתרגל יחד יוגה או לרקוד.  

> רגישות לשפה חדשה: ילדים וילדות עוסקים ב"בדיקת מידע" כחלק מתהליך העיבוד של המצב החדש. אם מופיעים פתאום מונחים חדשים בדיבור שלהם – כדאי לדבר על זה. לשאול שאלות, להבין מה התוכן שכלול במילים הללו מבחינתם. בהתאמה לתשובות ולגיל, כדאי לתת הסברים שיאפשרו את עיבוד המצב.

> לדבר על מוות: אם עולות שאלות על הנושא, חשוב לאפשר שיחה פתוחה. תשובות כנות, עם מינימום פירוט והימנעות מפרטים גרפיים או מפחידים מדי, חשובות עבר יכולת ההבנה והביטחון של הילדים והילדות. 

> שיח פתוח, עם אפשרות לאופטימיות: תקווה היא הדבר הנחוץ ביותר כדי להרגיש ביטחון. זה נכון לכל גיל. גם אם קשה לנו כרגע לגייס אופטימיות, היא חשובה מאוד עבור הילדים והילדות שלנו. לכן, כדאי לאמץ לעצמנו משפט כמו גם לי קשה/מפחיד עכשיו, אבל אני מאמינה שיהיה בסדר.

שימרו על עצמכם ועצמכן, על הבית ועל הילדים והילדות🙏

איך לייצר ביטחון לילדים בתקופה של חוסר ביטחון

הסבר

שימו לב

מה אפשר לעשות

שתפו: